florinflorin
Administrator
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 4904
|
|
Alaturi de canalele principale, in reteaua hidrografica a Deltei Dunarii sunt incluse bratele secundare, garlele si canalele antropice, cum sunt Marele M (Dunarea Veche), Rusca, Litcov, Uzlina, Macovei, Imputita, Dunavat si Dranov, cu adancimi de 2-4 m), ca si un numar insemnat de lacuri deltice (iezere: Fortuna 906 ha, Matita 618 ha, Babina 338 ha, Rosu 1.331 ha, Gorgova 1.281 ha, Isacov 1.046 ha, Puiu 825 ha, Uzlina 468 ha, Rosulet 331 ha, cu adancimi medii de 2-4 m).
3.680 km 2 din cei 4.340 km 2 ai Deltei Dunarii sunt ocupati de mlastinile de stuf si plaur.
Alaturi de delta propriu-zisa, trebuie mentionat si complexul lagunar/lacustru Razelm (Razim), ce include lacurile Razelm, Zmeica, Golovita si Sinoe.
Atat in delta fluviala, cat si in cea fluvio-maritima se intalneste o vegetatie deosebit de bogata. Pe grinduri pot fi intalnite paduri amestecate (plop negru, plop tremurator, stejar, meri si peri padureti, salcie alba, ulm.
In padurile Letea si Caraorman se desprinde prezenta lianelor si a vitei salbatice.
Alaturi de zavoaiele de salcie, poate fi intalnita vegetatia de dune si de nisipuri ale plajelor (plajele de la sud de bratul Sulina, ca si cea de la nord de bratul Sf. Gheorghe, fiind deosebit de extinse).
Vegetatia acvatica, dominata de nufarul alb – Castalia alba Wood - si nufarul galben – Nuphar luteum -, precum si stuful, papura, pipirigul si rogozul sunt specifice zonelor mlastinoase.
Des intalnit este plaurul, o impletitura deasa de rizomi si radacini de plante acvatice si mal sau chiar sol in formare ce alcatuieste chiar unele insule plutitoare.
Delta Dunarii este un adevarat paradis natural al pasarilor autohtone sau de pasaj (peste 280 de specii). Aici pot fi intalniti pelicanul, cormorani, califari rosii, dumbraveanca, vulturul codalb, egreta alba mare, lopatarul, acvila, lisitele, ratele salbatice, gasca de vara, rata pestrita, potarnichea, prepelita.
Dintre mamifere: mistretul, lupul, iepurele, pisica salbatica etc. Dar si multe alte animale iubitoare de apa: nurca, vidra, hermelina.
In apele fluviului sau in lacuri sunt prezente numeroase specii de pesti: cega, obletu (fluviale), morun, nisetru, pastruga (maritime), crapul, somnul, salaul, stiuca, mreana (de apa dulce).
Pentru toate acestea, Delta Dunarii si complexul Lacustru Razelm au fost declarate Rezervatie a Biosferei.
37.7KB
|
|